De impact van jouw hormonale cyclus op jouw productiviteit

Heb je ooit gemerkt dat je sommige weken precies superveel energie hebt en je andere weken met moeite de dag door geraakt? Los van alle andere mogelijke oorzaken zoals slaaptekort of stress kan het zijn dat jouw hormonale cyclus veel meer impact heeft op jouw productiviteit dan je soms denkt.

Als je kan begrijpen welke impact jouw hormonale cyclus heeft op jouw productiviteit dan kan je jouw werk beter afstemmen op wat je op dat moment nodig hebt.

Patronen in productiviteit ontdekken

Zelf merkte ik tijdens een periode waarin ik heel veel workshops moest geven dat ik sommige weken enorm veel energie uit mijn workshops kon halen en andere weken helemaal opgebrand thuis kwam. Aan de inhoud en de aanwezigen lag het niet. Ik herinner me één heel moeizame workshop waar ik toch nog steeds energiek uit kwam, en een andere workshop waarbij ik echt helemaal mijn ding kon doen en ik toch voelde dat mijn energie gewoon niet goed zat.

Ik was daarvoor in een burnout terecht gekomen en één van de dingen die ik tijdens mijn revalidatie had geleerd was om patronen bij te houden.

Al snel had ik door dat ik altijd 2-3 dagen per maand het gevoel had alsof alles teveel was. Ik deed evenveel als anders, soms zelfs veel minder, en nog had ik het gevoel alsof ik het allemaal niet aan kon. Om dan een week later bij mezelf te denken “alé, waarom had ik dat gevoel nu vorige week? Ik kan nog véél meer aan dan dat!”

Getriggerd door dit patroon begon ik research te doen en al snel had ik door dat dit volledig gelijk liep met mijn hormonale cyclus.

Cyclische vs lineaire productiviteit

Sinds ik ontdekte hoe fel mijn productiviteit werd beïnvloed door mijn hormonale cyclus is het mijn submissie geworden om mensen te helpen inzien dat onze manier van werk organiseren heel erg gericht is op de mannelijke productiviteit, een patroon dat vrij lineair verloopt met slechts lichte ups and downs afhankelijk van hoeveel je elke dag doet, en dat er eigenlijk geen alternatief voorzien wordt voor de vrouwelijke cyclische productiviteit.

Ik werk bijvoorbeeld als mijn dagdagelijkse job voltijds als consultant.

Mijn klant betaald elke dag een bepaald dagtarief voor mijn werk. Dat maakt dat ik - voor mijn klant - elke dag hetzelfde waard ben. Of ik nu een goede of slechte dag heb. De druk die ik voel om elke dag daardoor 100% van mezelf te geven is enorm.

We hebben ook geen systeem dat ons toelaat om bijvoorbeeld in het begin van de maand andere taken te doen dan op het einde van de maand. We hebben ook geen systeem waarbij we even 2-3 dagen tijdens het absolute dieptepunt van onze cyclus vrijaf kunnen nemen omdat we ons mentaal volledig uitgeput voelen.

Als persoon geboren in een vrouwelijk lichaam voelen we elke dag de druk om op een ‘normaal’ tempo te presteren. En dat terwijl ons lichaam ons iets heel anders wil zeggen.

Voor ik verder in ga op de verschillende fasen van de vrouwelijke hormonale cyclus en wat deze betekenen, wil ik wel even een kanttekening maken.

Wanneer je geboren wordt in een vrouwelijk lichaam heb je een hormonale cyclus. Uit onderzoek blijkt intussen dat ook een man een bepaalde cyclus herhaalt maar daar ken ik zelf te weinig over dus daar ga ik ook niet verder op in in dit artikel. Wanneer ik verder refereer naar de hormonale cyclus bedoel ik de cyclus die personen doorlopen die geboren werden in een vrouwelijk lichaam.

Daarnaast is het ook belangrijk om op te merken dat sommige zaken ervoor zorgen dat het effect van de hormonale cyclus versterk of juist verzwakt wordt. Anticonceptie zorgt bijvoorbeeld heel vaak dat bepaalde signalen verzwakt worden. Toen ik zelf een jaar stopte met anticonceptie merkte ik pas hoe fel mijn lichaam en mijn emoties fluctueerden tijdens mijn cyclus. Zaken als ADHD bijvoorbeeld kunnen sommige patronen dan weer versterken. Tot slot is het ook afhankelijk van persoon tot persoon hoe fel je reageert op jouw cyclus, iets waar ik in dit artikel dus ook rekening mee houdt.

De verschillende fasen in de hormonale cyclus en hun invloed op productiviteit

Je hebt verschillende manieren om de cyclus in te delen. Zelf vind ik de indeling volgens seizoenen degene die het sterkst blijft hangen. Je hebt dus 4 seizoenen tijdens je cyclus. De lengte van elk seizoen is afhankelijk van persoon tot persoon en hoe fel sommige zaken zich uiten ook. Hier is alvast een overzicht van de verschillende seizoenen en hoe deze zich uiten.

De lente: een tijd van vernieuwing en eindeloze energie

De lente start op de eerste dag na jouw menstruatie en duurt ongeveer 7 tot 10 dagen. Dit is de periode waarin jouw lichaam zich klaar maakt voor de ovulatie en - net als de natuurlijke lente - een nieuwe start brengt. Je hebt ineens superveel energie, geen taak is teveel, je hebt een bodemloze put aan nieuwe ideeën en creativiteit, en je lijkt de wereld aan te kunnen.

Hoe kan je de lente herkennen met een gedempte cyclus?

Wanneer je door anticonceptie of andere redenen jouw cyclus minder fel aan voelt, zal je die influx aan energie en creativiteit minder fel voelen. Je zal wel merken dat je iets meer energie hebt, maar niet op zo'n niveau dat het echt op valt. Vaak kan je de lente herkennen als de periode in de maand waarin je het vaakst start met nieuwe projecten. Iets dat vaak onbewust gebeurt maar dat wel degelijk een uiting is van jouw lente.

Waar moet je mee oppassen tijdens de lente?

Hoewel er heel veel research is over de verschillende fasen van de hormonale cyclus en je ongetwijfeld een aantal gelijkaardige posts kan terugvinden over dit topic, wordt er één element altijd over het hoofd gezien.

Wat als je overdrijft in jouw reactie op jouw cyclus?

Net als een gedempte cyclus kan je ook te hard beïnvloed worden door jouw cyclus. Zo start je misschien teveel projecten die je onmogelijk kan volhouden in de rest van jouw cyclus. Of je hebt zoveel nieuwe ideeën dat je helemaal afgeleid geraakt en niet meer bezig bent met jouw primaire focus. Een valkuil voor veel vrouwen met ADHD.

Daarnaast kan je soms wat te enthousiast zijn in deze periode waardoor je impulsieve beslissingen neemt of waardoor je in gezelschap te overweldigend kan overkomen.

Hoe benut je jouw lente het best?

Probeer eens deze taken in deze fase:

  • Heb je een project dat al even op de planning staat en waar je nog creatieve ideeën voor zoekt? Plan een brainstorm moment en laat jouw creativiteit de vrije loop

  • Moet je iets opstarten waar je al even tegenop kijkt? Gebruik de nieuwe energie van de lente om die eerste stap te zetten en over die drempel te geraken

  • Heb je een taak of activiteit waar je altijd best wat energie en brain power voor nodig hebt? Plan deze dan in tijdens jouw lente

Test vooral wat wel en niet past bij jou. Er is geen gouden handboek dat voor iedereen hetzelfde is, zoek dus naar die zaken die het beste werken voor jou tijdens elke fase.

De zomer: een tijd van stabiele positieve energie

Na het hoogtepunt aan nieuwe energie in de lente is het tijd voor de zomer. De zomer start bij jouw ovulatie en duurt ongeveer 5 tot 7 dagen. Dit is het moment waarop ons lichaam een stabiele omgeving wil creëren om een mogelijke bevruchting te ontvangen. Niet alleen ziet jouw lichaam er het beste uit tijdens jouw zomer - dit om de kans op bevruchting te vergroten uiteraard - je voelt je ook het beste in je vel in deze fase.

De piek van energie in de lente maakt nu plaats voor een meer stabiele positieve energie waarin je rustig verder werkt aan alles waar je in de lente mee begon. Daarnaast heb je meer zin om te socializen en zal je in deze periode sneller afspreken met vrienden.

Hoe kan je de zomer herkennen met een gedempte cyclus?

Wanneer je door anticonceptie of andere redenen jouw cyclus minder fel aan voelt, zal je het verschil tussen jouw lente en zomer veel minder hard aanvoelen. De beste manier om te detecteren of je in jouw zomer zit, is om te kijken of je meer nood hebt aan af te spreken met iemand.

Waar moet je mee oppassen tijdens de zomer?

De zomer is gelukkig een veel gedemptere versie van de lente waardoor je minder snel echt door zal draven in jouw reactie. Pas echter op dat je jouw kalender niet helemaal vol plant want je hebt uiteraard ook nog ander werk te doen. Dit is echter wel het perfecte moment om met (nieuwe) mensen af te spreken want jouw overweldigende lente-energie heeft plaatsgemaakt voor een rustige en stabiele zomer-energie.

Hoe benut je jouw zomer het best?

Probeer eens deze taken in deze fase:

  • Wil je al een tijdje een gunst vragen aan iemand (bv. opslag, een cadeautje van je partner of een testimonial van een klant), nu is jouw moment!

  • Plan een netwerk evenement of spreek af met een nieuwe ondernemer waar je al even mee wil spreken en gebruik die stabiele positieve energie om een goede indruk na te laten

  • Altijd al een community willen opbouwen? Jouw zomer is de ideale moment om die verbindingen met mensen te versterken

Test ook hier wat wel en niet past bij jou. Er is geen gouden handboek dat voor iedereen hetzelfde is, zoek dus naar die zaken die het beste werken voor jou tijdens elke fase.

De herfst: een tijd van vertraging en focus

Na de zomer begint jouw lichaam zich klaar te maken voor de winter (oftewel: jouw menstruatie). Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, begint jouw lichaam alles weer af te breken dat het in de lente heeft opgebouwd en geeft het aan dat het tijd wordt om te vertragen.

Je merkt dat die nieuwe projecten die je in de lente begon wat moeizamer beginnen te gaan. Je kan soms minder werk opnemen en het werk dat je doet is wat minder extern gericht en wat meer intern. Je kan je ook beter concentreren op de details van jouw werk en je hebt meer focus. De herfst is het ideale moment om één van die ideeën uit jouw lente onder de loep te nemen, te analyseren of het haalbaar is om uit te werken, en een gedetailleerd plan uit te werken dat je nadien kan volgen. Je overschat jouw eigen vermogen ook minder fel om werk gedaan te krijgen omdat jouw energie lager ligt dan in de vorige twee fasen.

Hoe kan je de herfst herkennen met een gedempte cyclus?

Wanneer je door anticonceptie of andere redenen jouw cyclus minder fel aan voelt, is het moeilijker om de herfst te herkennen. De belangrijkste indicator voor de herfst is dat je meer met de details van projecten bezig bent en dat je wat meer bezig bent met planning en organisatie.

Waar moet je mee oppassen tijdens de herfst?

Het gevaar in jouw herfst is dat je de nieuwe projecten en taken die je met heel veel enthousiasme bent gestart in jouw lente niet kan volhouden. Vaak proberen we in onze herfst door te zetten, ook al merken we dat het teveel is. Omdat we niet naar ons lichaam luisteren dat duidelijk aan geeft dat het nood heeft aan vertraging, is dit het moment in de cyclus waar we als persoon geboren in een vrouwenlichaam het vaakst over onze grenzen gaan. Als je dit eenmalig doet, is de impact hiervan nog wel op te vangen. Vaak herhalen we dit echter verschillende cycli achter elkaar waardoor je jezelf uit put en uiteindelijk volledig op brandt.

Hoe benut je jouw herfst het best?

Probeer eens deze taken in deze fase:

  • Neem een project of idee vanuit jouw lente en analyseer met een nuchtere kijk of het haalbaar is om dit te verwezenlijken

  • Zoom in op een project of een grotere opdracht waar je de grote lijnen al voor uitwerkte en focus je volledig op de details zodat je het tot een goed einde kan brengen

  • Neem voldoende tijd voor jezelf en plan ruimte in je agenda om te ontspannen

Test altijd wat wel en niet past bij jou. Er is geen gouden handboek dat voor iedereen hetzelfde is, zoek dus naar die zaken die het beste werken voor jou tijdens elke fase.

De winter: een tijd van comfort en isolatie

Voor sommige personen geboren in een vrouwenlichaam begint de winter op de eerste dag van de menstruatie. Voor andere personen, zoals mij bijvoorbeeld, begint de winter al een paar dagen eerder tijdens de zogenaamde “void” of “leegte”. Je herkent de winter energie als de moment in jouw cyclus waar alles ineens moeilijker en zwaarder is dan anders. Iets doodnormaal als een Instagram post online plaatsen kost je ineens veel meer energie en je krijgt precies veel minder gedaan wat je soms ook wat moedeloos kan maken.

Hoe kan je de winter herkennen met een gedempte cyclus?

Als je de winter minder fel voelt dan merk je mogelijks dat je iets minder energie hebt dan anders en iets meer nood hebt aan comfort. Je zal sneller met een dekentje in de zetel willen zitten, hebt minder nood aan sociaal contact en je bent wat meer teruggetrokken.

Waar moet je mee oppassen tijdens de winter?

Net als de herfst is het in de winter vooral gevaarlijk als je blijft doorduwen op hetzelfde tempo en met dezelfde kost aan energie als tijdens jouw lente en zomer. Je hebt echt minder energie om te besteden waardoor je energie steelt uit een lichaam dat er geen meer heeft. Ik heb dit zelf jaren gedaan en ik heb mijn patroon pas heel laat ontdekt waardoor ik heel vaak ziek werd net na of tijdens mijn winter. Dit is het punt in onze cyclus waar onze werkwereld veel te weinig rekening mee houdt, jammer genoeg.

Hoe benut je jouw winter het best?

  • Bepaal wat het absolute minimum is dat je van taken gedaan moet krijgen op een dag om je bedrijf draaiende te houden en doe alleen dat en niet meer (vooral tijdens je “leegte”!)

  • Stop met sporten! Maak een wandeling, ga op een rustige ontspannende fietstocht of pik een les yin yoga mee maar bewaak ten allen koste jouw energie

  • Plan enkele zaken die jouw comfort geven, maak bijvoorbeeld een lekker theetje, plof met je favoriete Netflix serie de zetel in, stop wat vroeger met werken en geniet van jouw gezinnetje of me-time

Net als bij de andere fasen is het belangrijk om ook de winter af te stemmen op wat jij nodig hebt en niet klakkeloos over te nemen wat iemand anders doet. Elke persoon is anders en heeft nood aan andere dingen.

Hoe weet je hoe lang elke fase is?

Klassiek gezien wordt de hormonale cyclus gezien als een cyclus van 28 dagen waardoor de 4 seizoenen zogezegd in te delen zijn in 4 gelijke delen van 7 dagen. Er zijn echter heel weinig mensen die een exacte cyclus hebben van 28 dagen, tenzij je de pil neemt, en nog minder mensen die daarbij ook nog eens een exacte verdeling hebben van 7 dagen per fase.

Elke persoon ervaart de cyclus anders.

Ikzelf bijvoorbeeld heb een heel lange herfst, een korte winter, een iets langere lente en een korte zomer. Ik ga heel snel van mijn “leegte” naar mijn lente, wat best een groot contrast geeft soms.

Wil jij graag weten hoe lang jouw seizoenen zijn en hoe deze zich manifesteren?

Start met één tot drie maanden jouw patronen bij te houden.

Je begint bij de eerste dag van jouw regels, omdat dat een heel gemakkelijk punt is om te herkennen. Dit is jouw cyclus dag 1. Vervolgens houd je elke dag bij hoeveel energie je hebt aan het begin van je dag, hoeveel energie je nog hebt aan het einde van de dag, of je veel kon doen die dag, welke taken je het gemakkelijkste af gingen en hoe je je voelde. Je kan ook wat algemene notities bijhouden als je dat wil.

Na één cyclus kan je al een eerste indeling ontdekken, al zal deze uiteraard accurater worden hoe vaker je dit bij houdt. Na drie cyclussen moet je een goed beeld hebben van de belangrijkste patronen van jouw cyclus.

Een neerwaartse energie spiraal kan een enorme invloed hebben op jouw productiviteit

Zoals hierboven al hier en daar aangehaald, kan je jouw cyclus ook forceren. Ik ben zelf een jaar gestopt met anticonceptie en had tijdens dat jaar een enorm overdreven reactie op mijn cyclus. Ik vermoed dat ik door anticonceptie te nemen nooit heb geleerd hoe mijn lichaam en mijn emoties reageren op mijn natuurlijke hormonencyclus. Sinds ik een spiraal heb, is dit opnieuw verminderd maar zeker niet weg.

Ik heb heel lang het volgende patroon herhaalt:

  • Ik had superveel ideeën en startte vol overgave een nieuw project

  • Ik probeerde al mijn taken boven water te houden bovenop alles wat er voor dit nieuw project nog bij kwam kijken

  • Na een week of 3 merkte ik dat het eigenlijk allemaal teveel was en liet ik mijn nieuw project vallen, en vaak ook mijn doorlopende taken die wél essentieel waren voor de opbouw van mijn bedrijf

  • Ik geraakte in een emotionele dip omdat ik het gevoel had dat ik er nooit in slaagde om iets consistent uit te bouwen en dat ik faalde in alles

  • Eeeeen repeat…

Nu ik snap welke impact de hormonale cyclus heeft op mijn productiviteit, vind ik het bijna absurd dat mijn frank nooit vroeger is gevallen dat dit gewoon mijn cyclus was.. maar we leren zo weinig naar ons lichaam luisteren dat we heel vaak blijven doorgaan ook als we voelen dat het even niet meer gaat.

Als je geboren bent in een vrouwenlichaam heb je ongetwijfeld een variant van een hormonale cyclus, of die nu onderdrukt is door hormonen of anticonceptie of niet. Het is echt niet gezond om je lichaam te negeren. Zelf werd ik elke 5-6 weken ziek, ontwikkelde ik slaapproblemen, raakte ik terecht in een negatieve denkspiraal omdat ik het gevoel had niets consistent te kunnen opbouwen, en zoveel meer.

Pas nadat ik mijn impulsen ben beginnen onderdrukken tijdens mijn lente en nieuwe ideeën eerst 6 maanden liet pruttelen voor ik er iets mee deed, kon ik mijn negatieve spiraal doorbreken.

Merk je dat je zelf vast zit in zo'n negatieve spiraal? Roep dan zeker de hulp in van een goede psycholoog. Zonder hulp had ik deze neerwaartse spiraal nooit kunnen doorbreken.

De impact van de hormonale cyclus op jouw productiviteit

Of je nu veel of weinig effect ziet van jouw hormonale cyclus, je zal sowieso enkele patronen kunnen ontdekken die impact hebben op jouw productiviteit. Ik hoop dat je door dit artikel te lezen een beter beeld hebt gekregen van hoe de hormonale cyclus zich manifesteert bij personen geboren in een vrouwenlichaam en hoe je elke fase kan herkennen ook als je een gedempte cyclus ervaart.

We leren zo weinig om naar ons lichaam te luisteren, maar stiekem is het een enorme bron van informatie over onszelf. Ik hoop dat dit artikel je aan zet om meer naar je lichaam te luisteren en de verschillende tactieken in elke fase te testen om te ontdekken welke het beste werken voor jou.

Heb je iets geleerd uit dit artikel of wil je graag jouw ervaring delen? Ik weet dat dit onderwerp vaak een eye-opener is voor heel veel ondernemers dus ik hoor heel graag jouw reactie! Mail me even op yana [AT] workjoy.be - ik antwoord op elk mailtje al kan het soms een paar dagen duren.

Yana Dirkx

Yana is the founder of Workjoy, a platform for sustainable planning. It prevents you from burning out by planning your work in a more sustainable way and balancing it with things that bring you joy.

Yana lives in Belgium with her husband and cat, Wolf. She's an avid reader, aspirational writer, both creative and analytical, and she loves being in nature, basking in sunshine and surrounded by fresh smells and beautiful views.

https://www.blissandgold.com
Vorige
Vorige

Doelen bepalen als ondernemer